Hvad er hjernebølger?

Din hjerne består af millioner af hjerneceller også kaldet neuroner, som anvender elektricitet til at kommunikere med hinanden.

Når millioner af neuroner sender signaler på én gang, giver det en enorm mængde elektrisk aktivitet i hjernen. Den aktivitet kan påvises ved hjælp af følsomt medicinsk udstyr (såsom en EEG), måling af elektricitet niveauer i områder af hovedbunden.

Denne kombination af elektrisk aktivitet i hjernen, kaldes et hjernebølgemønster, på grund af den, “bølge-lignende” karakter.

Nedenfor er et af de første optagelser af hjernens aktivitet

eeg hjernebølger

Hjernebølger-frekvenser

Med opdagelsen af hjernebølger, fandt man ud af, at elektriske aktivitet i hjernen ændrer sig afhængigt af, hvad personen gør.

For eksempel er hjernebølger af en sovende person, forskellig fra hjernebølger af en vågen person.

Gennem årene har mere følsomt udstyr bragt os tættere på at finde ud af præcis, hvad hjernebølger repræsenterer og det er blevet muligt, at se en persons helbred og sindstilstand.

 

Gamma 27 Hz og derover.

Gamma er forbundet med dannelsen af ideer, sprog og hukommelse forarbejdning og forskellige typer af læring.

Gammabølger har vist sig at forsvinde under dyb søvn induceret af anæstesi, men vender tilbage med overgangen til en vågen bevidsthed.

Læs mere om Gamma hjernebølger her

 

Beta 12Hz – 27hz – Lysvågen.

Dette er generelt den mentale tilstand, de fleste mennesker er i i løbet af dagen og de fleste af deres vågne timer. Denne tilstand er i sig selv begivenhedsløs, men har stor betydning.

Mange mennesker mangler tilstrækkelig beta-aktivitet, som kan forårsage psykiske eller følelsesmæssige lidelser som depression og ADD og søvnløshed.

Ved at lave SMR-produktion (en vifte af beta lydbølger ved 12-15hz) kan være relateret til søvnløshed. Stimulering af beta-aktivitet kan forbedre følelsesmæssig stabilitet, energiniveauer, opmærksomhed og koncentration.

Læs mere om beta hjernebølger her

 

Alfa 8Hz – 12Hz – Fuld bevidsthed

Du er i fuld bevidsthed, men afslappet og der kan du ikke behandle mange oplysninger. Når du står op om morgenen og lige før du falder i søvn, er du i denne tilstand. Når du lukker øjnene, begynder hjernen automatisk at producere flere alfabølger.

Mange undersøgelser har vist, at der sker stor EEG-alfaaktivitet, når erfarne mediterer. Alfa-aktiviteten er også blevet forbundet med evnen til at huske erindringer, mindske ubehag og smerter og reduktioner i stress og smerter.

 

Theta 3Hz – 8 Hz let søvn eller ekstrem afslapning

Theta er også en meget modtagelig mental tilstand, der har vist sig nyttige for hypnoterapi samt selvhypnose.

 

Delta 0,2 Hz – 3Hz Dyb, drømmeløs søvn

Delta er den langsomste hjernebølge. Når dine hjernebølger er i delta, har din krop mulighed for at helbrede sig selv og “nulstille” sit interne ur. Du behøver ikke drømme i denne tilstand, du er bare helt bevidstløs.